Betydelig oljefunn på Aldous (nå Johan Sverdrup)

Artikkelen er fra nyhetsarkivet til Det norske.

8. august 2011

Det norske oljeselskap ASA har sammen med operatøren Statoil ASA og partnerne Petoro AS og Lundin Norway AS gjort et betydelig oljefunn på Aldous Major Sør prospektet (PL 265, Johan Sverdrup) i Nordsjøen. Det norske har en deltakerinteresse på 20 prosent.

Erik_AldousForeløpige beregninger viser at størrelsen på funnet er mellom 200 og 400 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (o.e) for denne delen av strukturen i PL265.

”Å være med på et oljefunn av denne størrelsesorden og denne kvaliteten er moro og noe vi har drømt om helt siden vi startet Det norske oljeselskap i 2005,» sier administrerende direktør i Det norske Erik Haugane.

Foreløpige beregninger viser at størrelsen på funnet er mellom 200 og 400 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (o.e) for denne delen av strukturen i PL265. Dette tilsier 40 til 80 millioner fat oljeekvivalenter netto til Det norske. Det norske forventer, som operatøren, ytterligere oppside i lisensen både nord og sør for funnet.
”Å være med på et oljefunn av denne størrelsesorden og denne kvaliteten er moro og noe vi har drømt om helt siden vi startet Det norske oljeselskap i 2005.

Funnet representerer store verdier for aksjonærene og vil bety mye for den videre utviklingen av selskapet. Dette viser at det fremdeles er mulig å gjøre store funn på norsk sokkel, også i modne områder.

Det norske er godt posisjonert i dette området som nå er bekreftet som det største vekstområdet på norsk sokkel.

Med oljefunnet på Krafla i våres, gassfunnet på Norvarg og nå svært gode resultater på Aldous Major Sør, har Det norske hatt fantastiske leteresultater i år,” sier administrerende direktør Erik Haugane (bilde) i Det norske.

Brønn 16/2-8 påviste en oljekolonne på ca 65 meter med sandstein fra Jura alder og innsamlede data bekrefter at reservoaret er av meget god kvalitet.

Aldous Major Sør ligger rett vest av Lundins Avaldsnes-funn (lisens PL 501) og om lag 20 kilometer sørøst for Draupne, som er operert av Det norske. Brønnen 16/2-8 indikerer den samme olje-vann kontakten som i Avaldsnes-funnbrønnen, noe som sannsynliggjør kommunikasjon mellom de to strukturene.

Etter fullført datainnsamling, vil brønnen bli permanent plugget og forlatt. Den halvt nedsenkbare riggen Transocean Leader vil da sette kurs nordover for å bore brønn 16/2-9 på Aldous Major Nord prospektet i samme lisens. Denne brønnen har også et betydelig volum-potensiale. Brønn 16/2-9 har som primærmål, å påvise ytterligere øvre jura reservoarsandsteiner av samme type som påvist i Aldous Major Sør.

Partnerskapet i PL 265 (Johan Sverdrup) består av:

Statoil (operatør) 40 prosent
Det norske oljeselskap ASA 20 prosent
Petoro 30 prosent
Lundin 10 prosent

aldous_Sr

Om Det norske:
Det norske er nest størst på i antall operatørskap, lete- og borevirksomhet på norsk sokkel. Det norske driver virksomheten på en sikker og ansvarlig måte i nært samarbeid med myndighetene. Det norske skal i 2011 delta i over 10 boreoperasjoner som operatør eller partner.

Det norske har rundt 200 ansatte. Selskapets hovedkontor er i Trondheim. Selskapet har også kontorer i Stavanger, Oslo og Harstad. Det norske er notert på Oslo Børs (‘DETNOR’).