Første egenopererte boring i Barentshavet

Artikkelen er fra nyhetsarkivet til Det norske.

14. januar 2014

Det norske oljeselskaps første egenopererte boring i Barentshavet starter i dag 14. januar. Det er prospektet Langlitinden i lisens 659 som skal undersøkes.

Målet med brønnen (7222/11-2) er å påvise hydrokarboner i Kobbeformasjonen på Bjarmelandplattformen. Samme struktur ble boret i 2008, omtrent seks kilometer unna. Denne brønnen påviste en liten gasskolonne i Snaddformasjonen. I Kobbeformasjonen ble det påvist to soner med hydrokarboner, en cirka tre meter oljesone, og en sone litt dypere på elleve meter med olje og gass.

Lisensen ble tildelt partnerskapet i februar 2012 etter TFO runden 2011.

Terje Solheim–          Målbevisst og effektivt arbeid i partnerskapet gjør at vi nå kan bore denne brønnen knappe to år etter tildelingen. Det er en spennende start på det nye året, sier leder for harstadkontoret Terje Solheim (bilde).

Seismikken i lisensen har vist flere store kanaler i Kobbe som muligens også fungerer som stratigrafiske feller. Dette er ikke tidligere testet på denne strukturen. Målet er å påvise hydrokarboner og gode reservoaregenskaper innenfor kanalene. Det er først og fremst ventet å finne gass, men olje kan ikke utelukkes.

LanglitindenBrønnen ligger omtrent 165 kilometer nordvest for Hammerfest. Hammerfest er helikopter- og forsyningsbase under operasjonen.

Det er den halvt nedsenkbare boreriggen Transocean Barents som skal utføre boreoperasjonen. Riggen har dynamisk posisjonering og bruker derfor ikke ankere. Total lengde på brønnen er 2 901 meter fra havbunnen. Havdypet er 338 meter.

Dette er Det norskes første egenopererte letebrønn i Barentshavet. Det norske er en pådriver for økt aktivitet i nordområdene. Vår virksomhet i Barentshavet styres fra selskapets kontor i Harstad.

Lisenshavere i PL 659:
Det norske oljeselskap, operatør        30 prosent*
Petoro                                                                  30 prosent
Lundin Norway                                            20 prosent
Tullow Oil Norge                                           10 prosent
Rocksource Exploration Norway         5 prosent
Ithaca Petroleum Norge                            5 prosent

*Det norske har solgt ti prosent til Atlantic Petroleum Norge. Denne transaksjonen er avhengig av myndighetenes godkjennelse, les mer her.

Det norske gir prospektene sine navn etter norske fjell eller fjellkjeder. Langlitinden er et fjell på øya Andørja i Ibestad kommune i Troms fylke. Den er 1276 moh, og er det høyeste fjellet på ei øy i Skandinavia. Under toppen på nordøstsiden ligger isbreen Blåisen.