Olje for 190 milliarder kroner

Artikkelen er fra nyhetsarkivet til Det norske.

26. april 2016

Alvheim har levert sin last nummer 400. Siden juni 2008 har Alvheim vært en flytende pengemaskin som har gitt brutto inntekter på rundt 190 milliarder kroner. Det er mer enn noen drømte om da produksjonen startet. Alvheim viser at det er gull i svart olje.

Navion Scandia fra Teekay har hentet nok en last fra Alvheimfeltet. Både Det norske som selskap og gjengen som jobber på Alvheim kan feire en ny milepæl for et fantastisk felt.

Navion Scandia har æren av å levere last nummer 400 fra Alvheimfeltet.

Svein J. Liknes som er vice president Alvheim Asset kommenterer

– Alvheim har vært et eventyr siden starten, og er det fortsatt. Det er selve pengemaskinen i selskapet som gjør det mulig å nå visjonen om å alltid gå videre for å skape verdier på norsk sokkel. Alvheim er en verdistrøm fra brønn til bank.

Syv liter per person
Med last nummer 400 er det transportert over 320 millioner fat fra Alvheim. I tillegg kommer omtrent 20 millioner oljeekvivalenter med gass som er produsert og eksportert i samme periode. Oljeproduksjonen tilsvarer rundt 51 milliarder liter, som igjen tilsvarer rundt syv liter olje til alle verdens innbyggere. Oljeprisen har i perioden variert fra under 38 dollar fatet til over 140 dollar fatet, i gjennomsnitt har oljen fra Alvheim blitt betalt med mellom 93 og 94 dollar fatet. I samme periode har dollarkursen svingt fra 5,6 til 8,7 mot norske kroner. Brutto inntekter nærmere 30 milliarder dollar – omsatt til kroner rundt 190 milliarder kroner.

Hver gang oljen losses må slangen til tankbåten kobles til to ganger. Denne operasjonen er gjennomført rundt 850 ganger – uten personskader eller miljøhendelser. Det har heller ikke gitt negative påvirkninger på produksjonen. Oljen er solgt til 16 kunder i minst ni forskjellige land, blant annet USA, Japan og Sør-Korea. Oljen fra Alvheim er transportert en avstand som tilsvarer rundt 19 turer rundt ekvator.

Verdsatt
Alvheim fikk i 2015 pris fra Rystad Energy for det mest veldrevne feltet på norsk sokkel.

Gullkronen: Harris Utne, Rystad Energy, operasjonssjef Svein Jakob Liknes, driftsdirektør Geir Solli, plattformsjef Leif Aaberge, og Per Inge Remmen, First Geo. Ble kåret til den beste operatøren på norsk sokkel i 2015.

Svein Liknes sier han er stolt over det arbeidet som gjøres.

– Vi har drevet godt hele tiden og løst tekniske utfordringer underveis, samtidig som vi hele tiden arbeider med å bli enda bedre. Jeg vil understreke teamarbeidet som helt siden oppstarten har preget driften av Alvheimfeltet og den oppmerksomheten vi alle har hatt for å nå målene vi har satt oss.

Han snakker varmt om organisasjonen, fra undergrunn til salg, som jobber for å levere rett mengde med rett kvalitet til avtalt tid. Alvheim har rykte på seg i oljemarkedet som en svært forutsigbar leverandør og dette har en signifikant verdi i ett tøft oljemarked. Han framhever også, i eksportsammenheng, samarbeidet med transportøren Teekay som har fraktet alle lastene fra Alvheimfeltet og utført dette på en svært pålitelig og ansvarlig måte.

Alvheims suksess illustrert

De samlede inntektene øker fra Alvheim hver dag, selv om produksjonen gradvis reduseres og oljeprisen nå er lav. Den grønne streken er akkumulerte inntekter i milliarder kroner, den blå er utviklingen i oljeprisen- og tønnene representerer årlig produksjon.