Roses for verdiskaping

Artikkelen er fra nyhetsarkivet til Det norske.

5. november 2012

Sist uke samlet Norsk olje og gass i underkant av hundre mennesker fra næringsliv, politikk og akademia til dialogmøte og lederforum i Trondheim. Tema for dialogmøtet var olje, gass og petroleumsrelatert verdiskaping i Midt-Norge. Blant selskapene som er lokalisert i regionen ble Det norske, eneste oljeselskap med hovedkontor i Trondheim, trukket fram som en viktig drivkraft for utviklingen i regionen.

Erik_Haugane_2011_-_10Administrerende direktør i Det norske, Erik Haugane, var en av innlederne på dialogmøtet. Han fremhevet alle fordelene Det norske har ved å være tungt til stede både i Trondheim og Harstad. Han viste til at det skapes så store verdier i denne næringen at det er mer enn nok til å ta hele landet i bruk. – Derfor må dere se bredere enn Norskehavet. Det er ingenting som tilsier at det ikke skal være mulig å betjene hele norsk sokkel fra både Trondheim, Harstad eller Tromsø, var Hauganes budskap til politikere, leverandører og oljeselskaper.

BI-professor Torger Reve snakket om teknologien og kunnskapens betydning som ressurs i samfunnet, og hvordan regionen, med NTNU og Sintef i spissen, er i førersetet når det gjelder kunnskap og teknologisk utvikling. Samtidig utfordret Reve både forskningsmiljøet og oljenæringen på markedsutnyttelsen av teknologien som skapes i regionen, og trakk fram gapet mellom teknologien som utvikles og hvordan den gjenspeiles i regionens næringsliv som et stort paradoks.

Flerfaseteknologien utviklet på Sintefs laboratorium på Tiller ble samme dag kåret til den beste nyvinningen i Norge siden 1980. Flerfaseteknologien har gjort det mulig å frakte olje, gass og vann i ett og samme rør over lange distanser, og har ført til hundrevis av milliarder av økte inntekter fra norsk sokkel.

Nå håper trønderske politikere å trekke det lengste strået i kampen om lokalisering av det nye senteret for økt utvinning, og dermed bygge videre på den teknologiske utviklingen i Trondheim. – Vi har kompetansen og miljøet som skal til, så vi har sterk tro på at dette senteret etableres her, sa Trondheimsordfører Rita Ottervik.